18 Temmuz 2013 Perşembe

Vali Yardımcısı Şimşek: 'Engelli Veri Tabanı Projesi' ülke geneline yayılacak

Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Samsun Valiliği öncülüğünde yapılan 'Engelli Veri Tabanı Projesi'nin çok beğenildiğini belirterek, projenin ülke geneline yayılması için ilgili bakanlık tarafından çalışma başlatıldığını söyledi.

Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Samsun Valiliği öncülüğünde yapılan 'Engelli Veri Tabanı Projesi'nin çok beğenildiğini belirterek, projenin ülke geneline yayılması için ilgili bakanlık tarafından çalışma başlatıldığını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürlüğü tarafından yürütülen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen 'Elele Projesi'nin, Amisos Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Vali Yardımcısı Şimşek, Samsun’da proje üretme noktasında müthiş bir birliktelik olduğunu söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, 2011 yılında her ilden iki proje istediğini hatırlatan Şimşek, yaptıkları iki projeden biri olan 'Engelli Veri Tabanı Projesi'nin kabul edildiğini kaydetti.


Şimdi ise son yapılan proje kabullerinde sayı sınırlaması olmadığını belirten Haluk Şimşek, “Samsun olarak, içerisinde ‘Elele Projesi’nin de yer aldığı 13 projeden 8’i kabul edildi. Bu sonuçlar bize, kentte bulunan engelli derneklerin ne kadar aktif çalıştıklarını gösteriyor. Tüm bu proje ve toplantıların amacı farkındalığı artırmak. Samsun’daki engelliler dernekleri çok aktif. Birbirlerini takip ediyorlar. Ülke genelinde bu alanda en çok proje üreten illerden bir tanesiyiz.” diye konuştu.
ENGELLİ VERİ TABANI PROJESİ ÜLKE GENELİNE YAYILIYOR
Türkiye’de bir ilk olan Engelli Veri Tabanı Projesi sayesinde il genelindeki engelli istatistiklerine, ilgili kamu görevlileri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin bir tuşla ulaşabildiğini ifade eden Şimşek, sistemin sürdürülebilmesi için bazı kurumlarla ortak çalışma yapılmasının şart olduğunu söyledi. Projeleri, üretmenin yanı sıra sürdürülebilir olmasının da büyük önem kazandığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
“Biz şimdi projenin faal olması için çok çalışıyoruz. Bunun için mesela Halk Sağlığı Merkezi’nden vefat eden vatandaşların listesini belirli aralıklarla alıyoruz. Ama Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) engelli vatandaşlarımıza verilmiş olan raporları alamıyoruz. Eğer biz bu raporları 3 ya da 6 ayda bir alabilirsek Engelli Veri Tabanı Projesi faal bir şekilde çalışan bir yapıya kavuşmuş olacak. Şu an sistem çok güzel çalışıyor, bir tuşa bastığınızda kategoriler halinde engellilerin tamamını görebiliyorsunuz. Biz şu ana kadar Samsun'da engelli veri tabanına 143 bin civarında engellimizi kayıt ettik. İlkadım ilçesinde sistem açık, kayıtlar devam ediyor, 9 bin açık var ve bunlarla ilgili çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Sistemimizi Türkiye'ye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız aracılığıyla yaymaya çalışıyoruz. Söz konusu bakanlık bizim sistemin Türkiye geneline yayılması ve kullanılması için bir çalışma başlattı.”
ENGELLİ BİREYLER PROJELERLE HAYATA BAĞLANIYOR
Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürü Murat Yıldırım da Elele Projesi ile engelli vatandaşların sosyal hayata daha hızlı adapte olabileceklerini kaydetti. Yıldırım, "Engelli, yaşlı ve yoksullara hizmetler vererek projeler üretmeye çalışan bir bakanlığız. Engelliler alanında çalışmak için özel düzenlemeler gerekiyor. Bu düzenlemeler olmazsa engellilerimiz hak ve hukukunu almış olmuyor. Bu konularla ilgili çalışmalara başlandı. Çok çeşitli projeler üretiliyor. Yapılan ve hayata geçen her projeyle engelli bireyler hayata daha fazla bağlanıyor. Kanunlar ve yasalarla engellilerimizin en önemli sorunu olarak sosyal sorunları ve ulaşılabilirlik geliyor. Bizler hizmet veren kurumlarız. Ben bu projemize destek olan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
PROJE 4 İLİ KAPSIYOR
Projenin koordinatörlüğünü yürüten Samsun Valiliği Yerel Eşitlik Birimi Sorumlusu Hicran Karadoğan Kınık ise "Samsun, Tokat, Amasya ve Çorum illerinde farklı özür gruplarına yönelik faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, tüm kamu kurumlarını ve yerel yönetimleri bir araya getirerek, konu hakkında bilgi vereceğiz. Proje kapsamında 4 ilden 80 temsilcinin proje kapsamındaki eğitimlerden yararlanması bekleniyor. Toplantılarımıza 23 Temmuz'da Amasya, 25 Temmuz'da Tokat ve 30 Temmuz'da ise Çorum'da devam edilecektir. Projenin süresi ise 10 ay olacak." şeklinde konuştu.
Tanıtım toplantısına; Samsun Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Samsun İl Müdürü Murat Yıldırım, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

CİHAN

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder