4 Temmuz 2013 Perşembe

Balthazard Formülü nedir, nasıl hesaplanır?

Balthazard Formülü, işgücü kaybına neden olan birden fazla sakatlığın/hastalığın bulunması halinde tüm/toplam vücut fonksiyon kaybı oranını bulmak için kullanılan hesaplama yöntemidir.
Ve Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'te şu şekilde belirlenmiştir:
Birden fazla özür durumunun bulunması
MADDE 11 –
(1) Birden fazla hastalığı veya özrü bulunanların, özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranlarından, en fazla kayba sebep olan hastalığın vücut fonksiyon kayıp oranı esas alınır. Diğer rahatsızlıklara ait vücut fonksiyon kayıp oranları Balthazard Formülü ile toplanarak genel vücut fonksiyon kayıp oranı hesaplanır.

(2) Balthazard Formülü aşağıdaki şekilde uygulanır:
a) Tüm vücut fonksiyon kaybı oranları ayrı ayrı tespit edilir.
b) Bu oranlar en yükseğinden başlanarak sıraya konulur.
c) En yüksek oran özürlünün tüm vücut fonksiyonunun tümünü gösteren % 100'den çıkarılır.
ç) Bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen tüm vücut fonksiyon kaybı oranı ile çarpılır. Çarpımın 100'e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek tüm vücut fonksiyon kaybı oranına eklenir; böylece, birinci ve ikinci arızaların tüm vücut fonksiyon kaybı oranı bulunmuş olur.
d) Özür ikiden fazla ise, birinci ve ikinci arızaların kayıp oranı birinci sıraya ve üçüncü sıradaki oran ikinci sıraya alınarak işlem tekrarlanır.
e) 60 yaşın üzerindekilerde; genel vücut fonksiyon kayıp oranına Balthazard Formülü ile % 10 eklenir.

(3) Balthazard formülünün uygulanmasına ilişkin olarak bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-5 sayılı Birleşik Değerler Tablosu da kullanılabilir.
 


Not: İkiden fazla oran varsa, önce büyükten küçüğe sıraya konulacak, sonra aşağıdaki işlem tamamını kapsayacak şekilde tekrarlanacak.
Örneğin işgücü kaybına neden olan 5 adet sakatlık olsun. Önce her biri için hangi oranda rapor verileceğini bulmalı, sonra bunları sıraya koymalı ve sırayla toplamalıyız:
1. sakatlık: %20 + 2. sakatlıkk: %11 = %29
%29 + 3. sakatlık %11 = %37
%37 + 4. sakatlık %5 = %40
%40 + 5. sakatlık %5 = %43 (toplam işgücü kaybı oranı)

2 yorum:

  1. http://www.balthazardformulu.com sitesinde online hesaplanıyor

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar

    Kanunun 8'inci maddesindeki 60 yaş üzerine %10 eklenir ne demekdir cevaplarsanız sevinirim!

    Saygılarımla,

    Ali Yanardağ yanardagali3@gmail.com

    YanıtlaSil