7 Temmuz 2013 Pazar

Samsun'un 'Engelli Projesi'ni Örnek Olabilir

Bakan Fatma Şahin, 'Samsun Engelli Veri Tabanı ve Kadın Sağlığı Projesi'nin ülke genelinde örnek alınabilir bir proje olduğunu söyledi.

Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Samsun Valiliği tarafından ilde bulunan engellilerin bilgilerinin toparlandığı 'Samsun Engelli Veri Tabanı ve Kadın Sağlığı Projesi'nin ülke genelinde örnek alınabilir bir proje olduğunu söyledi. Bakan Şahin, "Güzel bir proje hazırlanmış hem yazılı hem de program olarak bunu alalım ve bütün Türkiye genelinde bunu kullanalım." dedi.

Bakanlığının çalışmalarını yerinde görmek için Samsun'a gelen Fatma Şahin, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Vali Aksoy tarafından Bakan Şahin'e, Samsun'da kadın sağlığı ve engelliler konusunda yapılan çalışmaları içeren bir brifing sunuldu. Bakan Şahin, her iki çalışmanın da örnek birer çalışma olduğuna dikkat çekerek emeği geçenleri kutladı. 

"PROJEYİ GELİŞTİREREK YAYGINLAŞTIRALIM"

Samsun Valiliği öncülüğünde 2 yıl süren bir çalışma ile hazırlanan 'Samsun Engelli Veri Tabanı ve Kadın Sağlığı Projesi'nin sunumunu dikkatle dinleyen Bakan Şahin, yapılan çalışmanın örnek alınabileceğini dile getirdi. Bakan Şahin, "Bunlar çok önemli veriler. Türkiye ortalamasına göre Samsun'un emeğinden sonra etki analizini çıkartacak da bir çalışma yapalım. Bu zaten üzerinde çalıştığımız bir konu. Çıkan sonuca göre biz bunu genelde ekim ayı olan kampanya döneminde kampanyaya dönüşecek bir alt yapı oluşturalım. Sizden de broşürleri alalım. Şu ana kadar yapılan bütün çalışmaları arkadaşlar toparlamışlardır. Ama bu dönemde hem etki analizini çıkaralım hem de daha neler yapılabilir onun üzerinde çalışalım ve bunu yaygınlaştıralım. Bunu da Sağlık Bakanımız ile görüşeceğim." dedi.

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye geneline rol model olabilir 'Samsun Engelli Veri Tabanı ve Kadın Sağlığı Projesi' 2 yıl süren çalışmanın ardından elde edilen verileri de Bakan Şahin'e sundu. Vali Aksoy, "381 personel ile yapılan çalışma sonucunda elde edilen verilere göre Samsun'da 135 bin 346 engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının 80 bin 48'ini kadınlar oluştururken, 55 bin 298'ini de erkekler oluşturmaktadır." şeklinde konuştu.

Samsun genelinde tespit edilen engelli sayısı nüfusa oranla yüzde 12.58 bunun yüzde 3.66'sını ortopedik, görme, işitme, konuşma ile zihinsel engelliler oluşturmakta. Yüzde 8.92'sini ise süren yani kronik hastalıklar şeklinde görülüyor. Samsun genelindeki engellilerin cinsiyet dağılımında ise kadınların erkeklere oranla sayılarının daha fazla olduğu görülüyor. Kadınlar yüzde 59, erkekler yüzde 41'i de erkek olarak karşımıza çıkıyor. Rakamsal olarak ise cinsiyete göre 157 bin 525 engellimiz olduğunu görüyoruz. Bu rakamın 135 binin üzerinde olmasının nedeni bir kişinin hem görme hem de zihinsel ya da ortopedik gibi aynı anda birden fazla engelli olmasından kaynaklanıyor." dedi. 

273 BİN KADIN EĞİTİMDEN GEÇİRİLDİ

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy kadın sağlığı konusunda kendilerine koydukları hedefin 390 bin olduğunu eşi Hülya Aksoy'un koordinatörlüğünde 273 bin kadına ulaşıldığını dile getirdi. Vali Aksoy, "Kadın Sağlığı Eğitim Projesi'nde hedefimizin yüzde 70'ine birebir ulaştık. TC kimlik numaralarına varınca kadar bilgiler kayıt altına alınıp sistemimize dahil edildi. Klinik meme muayenesi olan 30 bin kadınımız oluştu. 3 bin 500'ü ileri teknik için sevk edildi. 109 bin 385 mamografi çekmişiz. Eğitimlerimize katılıp kanser olduğu tespit edilen 49 kadınımız var. Erken teşhisle 1 kişinin bile kurtulmasına vesile olsak bu bizim için yeterlidir. Hedefimiz önümüzdeki yıl itibariyle bunu tamamlamak."

Cihan Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder