7 Temmuz 2013 Pazar

Afyonkarahisar'da Engelliler Toplu Taşımaya Daha Rahat Ulaşmak İstiyor

Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Mesut Yurt, 5378 sayılı Özürlüler Kanunu kapsamında yer alan, 'toplu taşıma araçlarına engellilerin ulaşılabilirliliğini arttırmak için yeniden düzenlenmesi' hususunun bugün itibari...

Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Mesut Yurt, 5378 sayılı Özürlüler Kanunu kapsamında yer alan, 'toplu taşıma araçlarına engellilerin ulaşılabilirliliğini arttırmak için yeniden düzenlenmesi' hususunun bugün itibari ile uygulanmaya başlandığını kaydederek, "Fakat kentimizde bu çalışmalar çok yavaş ilerledi, buna karşı bizde yasadan doğan şikayet ve dava hakkımızı kullanacağız" dedi.
Yurt genelinde toplu taşıma araçları ve kamu kurumlarına engellilerin daha rahat ulaşımlarının sağlanması için yeniden düzenlenmesi ile ilgili 5378 sayılı Özürlüler Kanunu'nda belirtilen süre bugün itibari ile doldu. Şehir için ulaşımda otobüs ve midibüslerin 07 Temmuz 2013'e kadar engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi gerektiğinin kanunla hükme bağlanmasının ardından, Afyonkarahisar'da şimdi gözler dolmuş ve özel halk otobüslerine çevrilmiş durumda. Konu hakkında bir açıklamam yapan Afyonkarahisar Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Mesut Yurt, yaklaşık 5 bin engelli vatandaşın yaşadığı kentte, bu yönde yürütülen çalışmaların çok yavaş ilerlediğinden şikayet ederek, şunları söyledi:

"2005 yılında çıkan engelliler yasası çerçevesinde kamu kuruluşlarına ve toplu taşıma araçlarına 5 yıllık süre verilmişti. Bu süre geçen yıl doldu. Daha sonra belediyeler ve yerel yönetim kendilerine ek süre verilmesini talep etmişti. Ek sürede bugün yani 7 temmuz 2013 itibari ile doluyor. Bu ek süre aslında kamu kuruluşları ve yerel yönetim yöneticilerinin kaldırım, kamu kurumaları ve toplu taşıma araçlarına engelli rampaları konulması için yapılan bir çalışmaydı. Türkiye genelendi bunu önemseyen bir çok belediye ve toplu taşıma şirketi oldu. Ancak halen bu çalışmalar çok sınırlı düzeyde bu çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Kentimizde de bu çalışmalar yapılıyor, ancak kaplumbağa hızıyla ilerliyor."

 

"KENTİMİZ DE 5 BİNE YAKIN ENGELLİ VAR"
Afyonkarahisar'da 370 yakın dolmuş, 100'e yakın da özel halk otobüsü olduğunu ve bunlardan ise sadece özel halk otobüslerine ait 10 aracın engellilere yönelik uygun olduğunu hatırlatan Başkan Yurt, bunun kentte yaşayan özürlüler için yeterli olmadığını savundu. Başkan Yurt, "Afyonkarahisar'da toplu taşımada sadece yüzde 10 engelli aracı var. Kamu kurumalarına erişilebilirlik noktasında baktığımızda ise onlarında buna birazcık ayak sürüdüğünü görüyoruz. Bu yasal bir zorunluluk tabii ki cezai yaptırım olmadığı müddetçe bu işin ciddiye alınmadığının biz farkındayız" dedi.

Bugünden itibaren yasa uygulamaya geçeceğini de hatırlatan Yurt, şunları söyledi:

"Kanunla ilgili yeni çıkacak olan torba yasada yeni bir düzenleme olmasa biz yasal süreçte davalar açacağız ve şikayet edeceğiz. 5 bine yakın engellinin olduğu Afyonkarahisar'da biran evvel bu işlerin yapılması için şikayetlerimizi yapıp, takipçisi olacağız. Toplu taşımada biz engelli araçlarının hemen kullanılmasını istiyoruz."

 

"ENGELİ RAMPASI BULUNMAYAN TOPLU TAŞIMA ARAÇLARININ RUHSATLARININ İPTAL EDİLMESİ SÖZ KONUSU"
Öte yandan Başkan Mesut Yurt, yasaya göre temmuz ayında toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uygun olacak şekilde engelli rampası ile hizmete sunulması gerektiğini kaydederken, 7 temmuz 2013'ten itibaren şikayet olması halinde engelli rampası bulunmayan toplu ulaşım araçlarının çalışma ruhsatlarının iptal edilebileceğini ve bu tarihten sonra esnafın tekrar ruhsat alması gerektiğin de yaptırımlar arasında yer aldığını söyledi. Kanunun uygulama süresinin uzatılmasına karşı olduklarını da dile getiren Başkan Yurt, düzenleme için ek süre verilmesi halinde dava açabileceklerini de vurguladı.

 

DOLMUŞLAR ENGELLİLERE UYGUN OLARAK DÜZENLENMEDİ
Öte yandan, konu hakkında bilgisine başvurulan Afyonkarahisar Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mevlüt Ülker ise kent genelinde toplu taşıma yapan midibüslerin hiç birinde engellilere yönelik bir düzenleme olmadığını söyleyerek, sadece özel halk otobüslerinin 10 tanesinde engelli rampası bulunduğunu kaydetti. Ülker, ayrıca kendilerine konu hakkında herhangi bir genelge yada yönetmelik gelmediğini dile getirerek, yasanın uzatılmasının gündemde olduğunu belirtti. 

İHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder