18 Temmuz 2013 Perşembe

Ramazanda Kilo Alımına Dikkat

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenme saatleri ve biçimleri tamamen değiştiğinden kilo almak kolay, kilo vermek ise çok zordur. Özellikle gün boyu aç kalan kişiler, şekerleri düştüğü için iftar saatinde yemekleri hızlı ve fazla tüketebilmektedirler.
Gün boyu aç kalındığından biraz daha kontrollü ve dikkatli davranılarak bu bir aylık süreç, kilo almadan geçirilebilir.

İftarda

Vücut, bütün gün susuz kalmış durumdadır; bu nedenle, aç karnına mutlaka 2-3 bardak su içilmelidir. Hemen arkasından 3-4 tane hurma yenilerek düşen şekerin dengelenmesi amaçlanır. Zaten var olan alışkanlıklardan biri de iftarda zeytin tüketmektir ki bu da, kişinin protein ihtiyacını karşılayacaktır. Sonrasında tüketilecek çorba ve salata ise en güzel gıdalardır. Uzun yaz günlerinde kişilerin bedenleri halsiz kalmaktadır. Mideye çok fazla yüklenmek doğru değildir.
İlerleyen saatlerde bol su içerek meyve tüketilmesi önerilir. Ramazanda kilo alımına dikkat etmenin en önemli yollarından biri de hareketsiz kalmamaktır.

Sahurda

Protein ve vitamin bakımından zengin gıdaların alınması önerilir. Domates, peynir, zeytin ve yumurtanın yanı sıra badem, fındık gibi kuruyemişlere de sahurda mutlaka yer verilmelidir.
Sahurda börek ve poğaça yenilmesi önerilmez ve bilinmelidir ki çabuk acıktırır.

Bol su tüketimi çok önemlidir. Taze meyve suyu, komposto, ayran ve özellikle maden suyu içilmesi önerilir.
Pilav ve makarna alışkanlığından vazgeçemeyenler, ramazanda kilo alımına dikkat etmeli, sebze ve salata tüketimine önem vermelidirler.
Ayrıca asitli içeceklerden de kaçınılmalıdır. Hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Vazgeçilmez ramazan pidesi ise, beyaz unla yapıldığı için kalorisi yüksektir ve dikkatli olmak gerekir; çünkü tükettikçe iştah açar.
Yemekleri küçük porsiyonlar ve küçük lokmalar halinde tüketerek mideyi yormamaya dikkat etmek gereklidir. Aksi halde bu bir aylık sabırsızlığın karşılığı, fazla kilolar olarak ister istemez dönüş yapacaktır! Öyleyse sloganımız her zaman için sağlıklı beslen, kolay kilo ver, olmalıdır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder