2 Temmuz 2013 Salı

Görme Engelliler, Çanakkale Savaşı’nı Sesli Kitapla Öğrenecek

Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen İbrahim Naci’nin anılarının yer aldığı “Allahaısmarladık” adlı kitap, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca CD vasıtasıyla sesli kitaba dönüştürülerek, görme engellilere hediye edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Altı Nokta Körler Derneği Çanakkale Şubesini ziyaretinde, yaklaşık 90 sesli kitabı şube başkanı Uğur Karabıyık’a teslim etti.

Erdoğan, ziyarette yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen Naci’nin anılarının yer aldığı “Allahaısmarladık” adlı kitabın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından görme engellilerin de faydalanabilmesi amacıyla CD vasıtasıyla sesli hale dönüştürüldüğünü söyledi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın Türkiye için çok önemli bir nokta olduğunu anlatan Erdoğan, “Bir süre önce İbrahim Naci isimli subayımızın günlüğü ortaya çıktı. Muharebelerden 88 yıl sonra. Kız kardeşinin kızı tarafından bir araştırmacıya ulaştırılıyor, onlar da günümüz Türkçesine çeviriyorlar. Biz de Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak bu kitabı insanlara ulaştırmayı gaye edindik. Sayın Bakanımız da sağolsunlar buna uygun görüş bildirdiler” diye konuştu.

Erdoğan, daha sonra kitabı sesli hale getirmeye karar verdiklerini, bunu da gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Görme engelli kardeşlerimiz, büyüklerimiz bu kitabı dinlesin onlar da bu hadiseye vakıf olsun istedik” dedi.

Konuşmasında İbrahim Naci hakkında da bilgi veren Erdoğan, şunları kaydetti:

“İbrahim Naci, bir İstanbul çocuğu olmasına rağmen Çanakkale’ye gönüllü olarak yola çıkar, cepheye çarpışmak için gelir. Buraya geldikten sonra Anadolu yakasındaki Kumkale’de görev yapar. Daha sonra cephede aktif olarak görev yapmak istediğini belirtip, Avrupa yakasına geçer. Kerevizdere’de cepheye katılmasının 29. gününde çarpışmaya girer. Cephede geçirdiği her günü, gün gün yazmış. En son, 29. günde Kerevizdere’deki muharebelerde son düştüğü not şöyle; ‘milyonlarca mermi ve şarapnel uçuşuyor. Şimdi birinci onbaşım yaralandı. Allahaısmarladık.’ İbrahim Naci, o günkü çarpışmalarda şehit düşüyor. Eşyaları Yüzbaşı Bedri Beye verilir. Bedri Bey gözyaşları içinde günlüğü okur. Kendisi de günlüğün sonuna İbrahim Naci ile ilgili düşüncelerini yazar. İlerleyen günlerde Yüzbaşı Bedri Bey de şehit düşer. Günlük bu kez tabur imamının eline geçer. O da son notunu yazar…”

Karabıyık ise Çanakkale Savaşlarının ayrıntılarının pek çok kişi tarafından bilinmediğini, bu anlamda eserin çok kıymetli olduğunu bildirdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder