1 Temmuz 2013 Pazartesi

Engelli istihdamına İŞKUR desteği

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, İŞKUR olarak, engelli istihdamının üzerinde hassasiyetle durdukları bir konu olduğunu belirtti.
Yasal olarak 50 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinin yüzde 3, kamu işyerlerinin ise yüzde 4 oranında engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü olduğunu hatırlatan Yazıcı, şunları kaydetti:
''Bununla birlikte kanunlarımız kontenjan fazlası engelli işçi istihdam eden işyerlerini teşvik ediyor. Özel sektör işverenlerinin kontenjan kapsamında veya korumalı işyerlerinde çalıştırılan engellilerin prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı, kontenjan fazlası engelli çalıştıran veya yükümlü olmadıkları halde engelli çalıştıran işverenlerin ise bu şekilde çalıştırdıkları her bir engelli için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisini hazine karşılamaktadır. Ben tüm işverenlerimize kontenjan fazlası engeli vatandaşlarımızı istihdam ederek bu teşviklerden faydalanmalarını öneriyorum.''
Yazıcı, kurumlarına kayıtlı 2 milyon 439 bin 885 işsizden, 132 bin 309'unu engellilerin oluştuğunu ve geçen yıl 35 bin 531 engelliyi işe yerleştirdiklerini bildirdi.
Yazıcı, işe yerleştirilen engelli vatandaşların il bazında dağılımlarıyla ilgili bilgi de verdi. Geçen yılın rakamlarına göre 81 ilin tamamında, engellilerin işe yerleştirildiğine dikkati çeken Yazıcı, 9 bin 121 kişiyle İstanbul'un birinci, 3 bin 452 kişiyle Ankara'nın ikinci, 2 bin 332 kişiyle İzmir'in üçüncü, 2 bin 200 kişiyle Bursa'nın da dördüncü olduğunu bildirdi.
Yazıcı, şu an itibarıyla kuruma kayıtlı işverenlerin 26 bin 181 kişilik engelli çalıştırma kontenjanı bulunduğunu, engellilerin istihdam edilmeleri için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
''Engelli vatandaşlarımızın mesleki eğitimine önem veriyoruz''
Yazıcı, aktif işgücü yetiştirme programları kapsamında düzenlenen kurslarla ilgili de açıklamalarda bulundu.
Geçen yıl İŞKUR'a meslek öğrenmek için başvuran engelli vatandaşlar için 574 kurs düzenlediklerini belirten Yazıcı, ''Bu kurslarımızdan 2 bin 519'u kadın 3 bin 753'ü de erkek olmak üzere 6 bin 272 kişi faydalandı. İŞKUR olarak, engelli vatandaşlarımızın meslek öğrenerek çalışma hayatından kopmamalarına büyük önem veriyoruz. 2013 yılında da aktif işgücü programlarımız kapsamında engelli kardeşlerimizin istihdamı için mesleki eğitim vermeye devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder