5 Temmuz 2013 Cuma

Acil Servislerde Hastaları Bekleyen Sürprizler

Hastalar kendilerinden herhangi bir ilave ücret ve katılım payı alınmayacağını düşündüklerinden genellikle acilde servislerde muayene olmak istemektedirler. Ancak uygulama böyle değil. Hatta özel sağlık hizmeti sunucularında acil servise müracaat edip aciliyet durumumuz kalkmış ise sizden ilave ücret talep etme hakları da doğuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan ifadesiyle acil hal, “ ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır.” şeklinde tanımlanmış ve bu durumdaki müracaatlar acil sağlık hizmeti olarak kabul edilmektedir.

Hastaların durumu bu tanıma uygun değilse ve acil olarak acil servise müracaat etmiş ise yeni yeşil alan muayenesi olmuş oluyorsunuz. Yani sizin sağlık hizmeti sunucusuna müracaatınıza sebep olan hastalığınız acil olarak kabul edilmiyor. Bu durumda sağlık hizmeti sunucularının hastadan ilave ücret alma hakları doğmakta ve hastalarda acilde fark ücreti ödediklerinde yeni bir sürprizle karşılaşmaktalar.

Başbakanlık Genelgeleri genel itibariyle acilde hastaların mağdur edilmeyerek tedavi edilmelerini ve kendilerinden herhangi bir ücret talep edilmemesini öngörmektedir. Ancak hastanın hastalığı acil kapsamında kabul edilmediği durumlarda başına ne geleceğini de bilmemektedir.

Acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü sağlık hizmeti sunucuları acil servis hizmetlerini Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ile konuya ilişkin Başbakanlık tarafından yayımlanan Başbakanlık genelgeleri ve Kurum mevzuatı doğrultusunda yürütmektedirler. Sağlık hizmeti sunucularınca acil servislerde verilen ve SGK’ya acil sağlık hizmeti olarak faturalandırılan hizmetlerin Kurumun inceleme birimlerince yeşil alan muayenesi olarak değerlendirilmesi halinde verilen sağlık hizmetlerinin bedelleri karşılanmamaktadır.

SGK ile sözleşmeli/protokollü ve sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucularının acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri için kişilerden veya Kurumdan herhangi bir ilave ücret talep etme hakları bulunmamaktadır. Ancak, acile müracaatınız acil hal tanımına uymuyorsa sürprizlere açık olun.

Ayrıca acil servislerde verilen ve “Yeşil alan muayenesi” adı altında Kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere acil servislerde sunulan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmamaktadır. Yine durumunuz acil hal tanımına girmiyorsa ve yeşil alan muayenesi olmuş iseniz katılım payı ödemek zorundasınız.

Bu konuda bilinçli olmak yaşanacak mağduriyetleri de önleyecektir.

SGK Rehberi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder