15 Ekim 2014 Çarşamba

BAKANLIKTAN ENGELLİLER İÇİN İSTİHDAM PROJESİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, engellilerin istihdamına yönelik ilk olarak Ankara’da başlatılan “İşe Katıl, Hayata Atıl” projesinin tanıtımını yaptı. Bakan İslam, proje kapsamında bir ay içerisinde 35 engelliye  imkanı sağlandığını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, Garanti Bankası’nın desteğiyle engelli bireylerin sürdürülebilir istihdamına yönelik başlattığı “İşe Katıl, Hayata Atıl” projesi düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıdakonuşan Bakan İslam, Türkiye’nin son 12 yıl içerisinde engellilerin hem hizmete ulaşması, hem daha iyi standartlarda bir hayat yaşaması, hem de istihdama kazandırılmaları açısından sessiz bir devrim yaşadığını söyledi. Bakan İslam, “Şu anda bizim bakanlık olarak evde bakım desteği verdiğimiz engelli sayısı 450 bin civarında, engelli aylığı alan vatandaşımızın sayısı ise 600 bin civarında. 2002-2014 yılları arasında kamuda istihdam edilen engelli sayısı 6 binden 34 bine çıkmış. Özel sektörde istihdam edilen engelli sayısı ise 45 binden 90 bine çıkmış. Fakat bu sayıların son derece artırılması gerekiyor. Çünkü biz devlet olarak bir taraftan engellilerin eğitimini önceliyoruz ve teşvik ediyoruz, ama diğer taraftan eğitim almış ya da belli bir yere kadar eğitim almış engellilerimize istihdam da hazırlamak mecburiyetinde hissediyoruz kendimizi. İstihdam edilememiş engelliler için yardım ve destek programlarımız var ama neden böyle devam etsin” dedi.
Engellilere yönelik projeye ilişkin çalışmaların yaklaşık 4-5 aydır devam ettiğini kaydeden Bakan Ayşenur İslam, “Bu bir pilot uygulama. Geçtiğimiz ay Ankara’da mentörlük sistemi çalışmaya başladı. 15 koç özel istihdam bürolarıyla birlikte çalışmaya başladı ve engellilerimizi işe yerleştirmeye başladılar. Hedef bir ay içerisinde 10-15 kişiyi işe yerleştirmekti. Oysa şu anda sadece bir firmadan aldığımız talep 40 engellinin yetiştirilmesinin arzu edildiği. Bilişim teknolojilerinde çalışabilecek engelli mühendislerin var olup olmadığı şeklinde sorularla karşılaşıyoruz. Ankara’da 20-25 gün içerisinde istihdam edilen engelli sayısı da 35. Hedef, 6 ayın sonunda 300 engelliyi işe yerleştirmekti. Ama görüyoruz ki bununla kalmayacak ve sayı çok daha artacak” diye konuştu.
“Amacımız mentörlük sistemini yaygınlaştırmak” diyen İslam, STK’lar ve yerel yönetimlerin de bu sisteme dahil olmasını arzu ettiklerini söyledi.
Bakan Ayşenur İslam, programın ardından projeye ilişkin gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Projenin, engelli istihdamıyla ilgili yeni model denemesi olduğunu belirten İslam, “Engellinin iş bulamaması, iş bulduktan sonra da bu işte sürekli olmaması gibi sorunla karşı karşıyayız. Mentörlük sisteminde bunu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Engelli 6 aylık bir uyum sürecine tabi tutulacak ve bu uyum süreci koçla birlikte geçecek. Koç engelliyi işe adapte etmek için çalışacak, işverenin beklentileriyle, engellilerin beklentileri uyumlandırılmaya çalışılacak” şeklinde konuştu.
Engellilerin internet ve İŞKUR üzerinden başvurabileceklerini aktaran Bakan İslam, özel istihdam bürolarının bu konuda çalışacaklarını söyledi. İslam, “Bu projenin hedefi 300 engelliyi işe almak. Ama şu andaki yaptığımız çalışmalarda bunun 4-5 katına çıkacağını görüyoruz. Her koç 5 engelliyi işe adapte etmek durumunda. Projenin uzaması belki söz konusu olabilir. Projenin uzamasından ziyade bu projenin başlangıcı ve sonu olan bir projeden çıkıp yerleşik bir programa dönüşmesi bizi ilgilendiriyor” dedi.
İHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder