2 Temmuz 2013 Salı

Engelli ve yaşlılar için proje hazırlayana bakanlık desteği

BURSA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ulaşılabilirlik Destek Projesi'nin (UDEP) uygulama alanını genişletti. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, yerel yönetimler ve kurumların, engellilerin toplumsal hayata katılımı ve ulaşılabilirliğini sağlayacak projelerin fonlarla destekleneceğini açıkladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit olarak katılabilmeleri ve yapılı çevrenin engelsiz hale getirilmesi amacıyla örnek uygulamalarla erişilebilirliğin pilot alan çalışması yapılan şehrin tamamına ve diğer şehirlere yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak üzere hazırlanan UDEP projesi 2013 yılında da uygulanmak üzere proje tekliflerine açıldı.

Ulaşılabilirlik (erişilebilirlik), engellilerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirleri içeriyor.

Kaldırımlarda, yaya geçitlerinde, parklarda, çocuk oyun alanlarında, kamunun hizmet verdiği ve kamu kullanımına açık binalarda ve ulaşım hizmetlerinde ulaşılabilirlik tedbirlerinin alınması, yalnızca engelliler değil hareketlerinde kısıtlılık yaşayan yaşlılar, hamileler, çocuklar, bebek arabalılar, çok uzun veya çok kısa boylu kişiler için büyük önem taşıyan bir gereklilik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında ilk kez başlatılan ve örnek uygulamalarla ulaşılabilirliğin (erişilebilirliğin) pilot alan çalışması yapılan şehrin tamamına ve diğer şehirlere yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Ulaşılabilirlik Destek Projesi, 2013 yılında da uygulanacak.

UDEP 2013 kapsamında; proje yürütücüsü olarak il özel idareleri, belediyeler, kaymakamlıklar ve muhtarlıkların, yerleşim yerlerinde belirleyecekleri pilot alanlarda ulaşılabilirliği sağlamaya yönelik projelerinin desteklenmesi öngörülüyor.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, projeye yönelik yaptığı açıklamada, ulaşılabilirliğin, engellilerin toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirleri içerdiğini söyledi. Başvuru duyurusunun internet sitesinde yayınlandığını, 15 Temmuz'un son başvuru tarihi olduğunu ifade eden Çiftçi, “Bütün belediyelere çağrıda bulunduk. Eğer caddeyi veya binayı dönüştürüyorsanız, projeniz hazırsa getirin bize. Beldelerde 50 bin liradan başlayan, illerde 450 bin liraya kadar onayladığımız projelere fon veriyoruz. Erişilebilirlik için verdiğimiz bir destektir bu. Bütün belediyelerimizin çalışmalarını hazırlayıp projelerini sunmalarını bekliyoruz.” diye konuştu.

UDEP 2013 Proje Teklif Formuna uygun olarak hazırlanacak proje teklifleri, kurum ve kuruluşlarca elektronik ortamda ve yazılı olarak ilgili valiliğe sunulacak. Proje teklifleri, valilikler tarafından amaç ve proje formatına uygunluğu değerlendirilecek, uygun bulunan proje teklifleri en geç 15 Temmuz 2013 tarihine kadar elektronik ortamda, en geç 22 Temmuz 2013 tarihine kadar da yazılı olarak Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde olacak şekilde gönderilecek.

Proje yürütücüsü olarak seçilen il özel idareleri, kaymakamlıklar, belediyeler ve muhtarlıkların UDEP 2013 kapsamında yürütecekleri projelerine, pilot alanın bulunduğu il merkezi için en fazla 450 bin, ilçe merkezi için en fazla 350 bin, belde için en fazla 150 bin, mahalle ve köy için en fazla 50 bin liralık ödenek sağlanacak.

Bu hibenin belde ve ilçe belediyeleri için çok önemli bir destek olduğunu, başvurunun yoğun olması halinde kendilerine ayrılan mevcut kaynağın da artırılabileceğini dile getiren Çiftçi, “Çok yoğun talep gelirse programın devamını getireceğiz. Erişilebilirliğe uygun yapılandırmaya gidenleri de özel programlarla teşvik amaçlı ödüllendireceğiz.” ifadesini kullandı.

Proje yürütücüleri, başvurularını valiliklere yapacak olup, valilikler tarafından UDEP 2013 Yılı Uygulama Usul ve Esasları kapsamında değerlendirilerek uygun bulunan proje başvuruları, Valilik UDEP Proje Kontrol Formu ve Valilik UDEP Proje Teklifleri Listesi doldurularak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Valiliklerden Bakanlığa bildirilen proje teklifleri, belirlenen kriterler ve UDEP 2013 Puanlama Çizelgesi çerçevesinde değerlendirildikten sonra puanlama sıralamasına göre desteklenecek projeler tespit edilecek. Desteklenecek projeler ise Bakanlık tarafından resmi yazıyla Valiliğe bildirilecek ve internet sitesinden kamuoyuna duyurulacak.

ERİŞİLEBİLİRLİKTE SON DURUM

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, sahada çalışanların çok eğitimli olmaması nedeniyle belediyelerin ve kamu kurumlarının uygulama noktasında problemler yaşadığına dikkati çekti. Kurumların, uygulamaları yapan birimlerinin arasında koordinasyonsuzluk olabildiğini kaydeden Çiftçi, bunu ortadan kaldıracak bir yönetmelik çalışması hazırladıklarını ve yönetmelikte erişilebilirliğe uygun yapılanmaya gitmeyen kurumlara kademelendirilmiş bir ceza sisteminin getirileceğini ve mevzuatta da cezalara yönelik meblağların belirtildiğinin altını çizdi.

Yönetmelikle ceza miktarlarının artık somut ve objektif hale getirildiğini anlatan Dr. Çiftçi, şunları kaydetti: “Kanunda bin liranın neye kesileceği konusu belirsizdi. Yönetmelikle bunu tüm detaylarıyla belirledik. İzleme komiteleri kurduk ve denetimi, kimin nasıl yapacağını netleştirdik. Her bir kurumun kendi izlemesini yapıp, web sitemize koymasını sağlayacak bir sistem de kurduk. Türkiye'deki bütün bakanlıkların il temsilcilikleri, okullar, hastaneler vb. tüm birimler kendi erişilebilirlik formlarını dolduracak ve formda görülen eksiklerini belirlenen süre içerisinde düzeltecek. Bu süre içinde eksiklerini tamamlamayanlara ise ceza gelecek.”

Ulaşılabilirlik Destek Projesi’nin (UDEP 2013) bu kapsamda tüm sorumlu birimler için büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, başvuru şartlarının ve başvuru yapabilecek tüm birimlerin Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden öğrenilebileceğini vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder